نورپردازی هتل

در سلف سرویس‌ها و اسنک‌ها، از این عمل منظور خاصی دارند و آن اینکه مشتری غذای خود را هر چه زودتر و سریع‌تر میل کند و جای خود را برای نشستن دیگری ترک گوید و به گفته عوام: جا خوش نکند و باعث معطلی و رکود نشود. این خود یکی از علل و عوامل روانی است و به همین علت است که نور تند و خیره کننده با آرامش خیال همراه نیست. اما در رستوران هتل چنین نیتی وجود ندارد و کارگردانان هتل علاقه‌مندند که در شیوه تأمین نور سالن غذاخوری، حالتی به‌وجود آورند که میل‌انگیز و اشتها‌آور باشد و وسایل راحتی و آسودگی در آن مرعی و ملحوظ گردد. بنابراین، بهتر است در رستوران هتل از نور غیر مستقیم استفاده شود. نور غیر مستقیم نوری است که به‌طور غیر‌مستقیم بتابد. یعنی لامپ‌ها و فلورسنت‌ها به خودی خود دیده نمی‌شود و فقط نور آنها مشاهده می‌شود زیرا لامپ‌ها پشت مانعی قرار گرفته و بدون اینکه خود دیده شود نور لازم را تأمین کرده است.

قبلاً اشاره شد که هر نوری باید با دکور و رنگ محیط و حتی با رنگ غذا هماهنگی لازم داشته باشد. به طور مثال نور صورتی رنگ، گوشت را قرمز و طبیعی نشان می‌دهد و در عوض رنگ سالادها را به گونه‌ای نمایش می‌دهد که پسند ذوق و طبع نیست و به کاستن میل و اشتها کمک می‌کند. همچنین با نور آبی و سفید غذاها را می‌توان خوب نشان داد، اما تابش رنگ آبی و سفید می‌تواند یک اتمسفر گرم را سرد کند. پس برای تأمین نور رستوران هتل، باید از ترکیبی از نورها استفاده نمود که علاوه بر همگونی و تناسب با محیط اطراف، موجد انبساط خاطر و سلامت حال باشد و زیبائی و دل‌انگیزی، از فضا و جوانب سالن بتراود و در نتیجه تابش، ترکیب ظریفانه‌ای از نورها، همه وسایل مطبوع و با روح و دلنشین جلوه‌گری کند و به عبارت دیگر سرور‌انگیز و شادی‌آفرین باشد. موضوع نور‌پردازی در رستوران برای سرویس غذا، یک امر فنی و تخصصی است. مقدار وات و رنگ نور از لوازم ساده و کم‌ارزشی نیست که صاحب رستوران به دلخواه خود آن را طرح‌ریزی و عملی سازد. چشم وقتی که نور را می‌بیند، اثر آن در تمام وجود انسان منعکس می‌شود و حالات گوناگونی به وجود می‌آورد.

مقدار وات، شدت و ضعف، تندی و ملایمت و رنگ‌های مختلف آن، هر یک در نوع خود عاملی است قابل تأثیر و درخور توجه و اهمیت. نور وقتی مناسب و موافق طبیعت انسانی است که محیط جذابی را به وجود آورد و غذا و نوشابه و سرویس و دکور رستوران را مطبوع طبع سازد. یعنی چشم‌هاست که در پرتو نور جذاب، انسان را دعوت به تناول غذا می‌‌کند و با نشان دادن فروغ دلپذیر محل پذیرائی غذاها را دلپذیرتر و لذت‌بخش می‌سازد. حتی مردم قادرند درجه هوا را هم با چشم‌های خود معین کنند. نور گرم و نور سرد و اثرات آن هر یک به فراخور خود در فن و تکنیک نور پردازی جای بحث جالب توجهی دارد و نقش آن در شناساندن زیبائی‌ها و زشتی‌ها قابل‌انکار و چشم‌پوشی نیست.

هر مشتری که هنگام عصر وارد رستورانی می‌شود، اول منابع نور را می‌بیند و بعد چراغانی را و سپس به رنگ‌ها و تغییرات نور و سایه‌ها متوجه می‌شود و در آخر به محل و دکوراسیون نظر می‌افکند. امروزه موضوع نورپردازی در رستوران‌ها از لحاظ نمایش غذا، سرویس، نوشابه و سالاد و غیره یک امر فنی، ذوقی و قابل دقت است. اهمیت نور در اشیاء بیش از اهمیتی است که رنگ پوست بدن در جلوه‌گری و نمایش دادن اندام انسان دارد. بنابراین، صاحبان هتل باید در تأمین نور لازم و مناسب و موافق طبع انسان، در رستوران هتل از صاحبان ذوق و هنر و نورپردازان متخصص استفاده نمایند و از نوازش روح و چشم مشتریان دریغ نورزند.

شرط اصلی و بنیادین نورپردازی در هتل یا رستوران توجه به سلامت و اثربخش و مفید بودن آن است. برای حفظ سلامت نور در هتل بایستی به عوامل مختلف توجه شود و چنانچه بدین امر مهم پرداخته نگردد باید پذیرفت که حفظ سلامت و تأمین رفاه و آسایش کافی ممکن نخواهد بود. وجود روشنائی بهداشتی در اتاق‌ها و محیط داخلی یا خارج هتل مسأله‌ای است که سخت مورد توجه چشم‌پزشکان و مهندسین و آرشیتکت‌ها قرارگرفته است، زیرا نور عاملی است که بر چشم و دیگر اندام‌ها تأثیر مستقیم دارد و در نحوه و مقدار فعالیت‌های بدن مؤثر است. پراکندگی نور بر غذاها و خوراکی‌هائی که سرو می‌شود نیز تأثیر فراوان دارد.

منبع: سایت ویستا

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *